Friday 26 April 2013

Dat huis, de tweede keer

'Gaat u zitten, de dokter komt zo bij u.'
Zo'n openhuizendag is geweldig om even een vlugge indruk op te doen van woningen die je aanstaan. Een bezoekje maakt de Funda-foto's ruimtelijk. Of ook niet, dan was de makelaar gewoon fijn bezig met zijn groothoeklens. Na die eerste echte indruk per huis, ga je thuis met de brochure op schoot nog even nasudderen.

Een echte bezichtiging van een huis dat mogelijk in aanmerking komt is dan de volgende stap. Eentje die wij nu met wat meer regelmaat moeten nemen, vrees ik. In dit geval zijn we dus al een keertje eerder binnen geweest, waardoor je een tweede keer met heel andere ogen kijkt. Ook met die van je aankoopmakelaar, bijvoorbeeld. Zijn eerste indruk van de hal was precies dezelfde als de onze: het lijkt wel een dokterswachtkamer. (Uiteraard wist de verkopende makelaar diverse mogelijkheden te bedenken die het loze oppervlak wat beter benutten.)

Ik ga hier geen kamer-voor-kamerbespreking van maken, maar kort samengevat had ik dus de slaapkamers kleiner in gedachten dan ze waren (uit angst dat ze te klein zouden zijn), maar kreeg ik wel gelijk dat er inderdaad in het hele huis bij elkaar maar bar weinig opbergruimte was. De kasten in de slaapkamers zijn tenslotte niet voor de Maxi Cosi, de kerstspullen, de stapels kleertjes die je kind niet meer past of het speelgoed waar je vroeger zelf mee speelde. En je wilt je fietsen ook ergens kwijt kunnen.

Al met al was ook deze bezichtiging een eye-opener. Ik had de ramen niet eerder echt gezien, nu bleken de kozijnen van hout en het glas op de middenverdieping niet dubbel ("Maar er zit wel een tochtdeur!" riep de makelaar vlug.) In de prachtige badkamer hing een douchekop maatje nijlpaard zonder enige vorm van afscheiding of een randje op de tegelvloer, maar wel met een verchroomde trekker ernaast. "Die is zo geïntegreerd, die zul je dus wel hard nodig hebben", grapte onze makelaar. Fijne vent, trouwens.)

Wat hebben we geleerd van deze tweede blik? Dat we in de huizenmarkt van nu best wat hogere eisen mogen stellen. Want als koper heb je macht. Of zoiets. Nou ja, in elk geval is het dus niet onredelijk om voor die prijs een extra kamer of meer opbergruimte te verwachten. Weten we dat ook weer. Dus nu zoeken naar een huis met meer opbergruimte en nog steeds die grote woonkamer plus tuintje, in een goede buurt niet te ver uit de buurt en, en, en...

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.