Saturday 20 April 2013

'Zijn de buren een beetje leuk?'

Droomhuis: zelfs. nw - "huis dat je
slechts in je dromen kunt betalen."
Deze week hebben we een bezichtiging van dat ene huis dat ons wel wat leek op de openhuizendag. En hoe graag ik ook wil verhuizen (en heel veel keus hebben we niet eens), ik begin nu toch opeens zenuwachtig te worden. Dat was twee jaar geleden, toen we begonnen met zoeken, wel anders. Er was geen haast bij, we hadden alle tijd en we konden dus ook lekker kieskeurig zijn en "gewoon rondkijken".

Nu bekruipen me opeens de gekste twijfels. Een kennis van me had het over de gehorigheid in haar huis, waarin ze zich behoorlijk hadden vergist. Spontaan denk ik terug aan de ruzieburen die we hadden toen ik klein was - elke breed uitgemeten scheldpartij was te volgen en je wist dat die voorbij was zodra er een deur dicht gesmeten werd.

Dat. Nooit. Meer.

Maar hoe kom je daar achter? Als je een huis gaat bezichtigen, dan sta je tegenover de verkopende makelaar en niet de bewoners. Kan ik hem of haar vragen: 'Zeg, die buren hier, zijn die een beetje te doen?' Gaat hij of zij daar dan netjes antwoord op geven, of beloven dat na te vragen? Ik heb er niet aan gedacht het de bewoner te vragen toen we even langswipten tijdens de dag der open huizen. Maar ja, ze zal niet zeggen: 'Crimineel, wat een asostel, waarom denk je dat ik hier weg wil?'

We weten (of beter gezegd: vermoeden) dat ze het huis wil verkopen omdat het inmiddels te groot voor haar is geworden. Of omdat ze zit met die trappen. Het was een heel vriendelijke vrouw, wier zoon de rondleiding verzorgde. Waarschijnlijk heeft hij ook gezorgd dat er boven een nieuwe vloer ligt en de badkamer er werkelijk piekfijn uitziet.

Maar we moeten ons dus niet alleen maar laten leiden door de binnenkant van het huis. De gebruikelijke vragen als: denk je echt dat ik al mijn boeken kwijt kan, plus de rest van die zooi die nu op onze zolder opgestapeld staat? Want een rommelzolder zoals we die nu hebben is er daar niet. Dat is juist die extra slaapkamer geworden. Over de totale bergruimte maak ik me nog wel een beetje zorgen. Weggooien is niet mijn sterkste kant, als je begrijpt wat ik bedoel.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.