Tuesday 16 April 2013

How Not To Do Things: afwijzing van een sollicitatie

Bron:
http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/
Een tijdje geleden reageerde ik op een vacature, of beter gezegd een oproep. "Gezocht: blogger die voor ons..." je kent het wel. Er werd contact opgenomen en na toezending van een document van tweeënhalf A4-tje vol contract-achtige aanwijzingen en vereisten mocht ik een proefblogje schrijven.

Wat echter ontbrak was een duidelijke omschrijving van het type tekst dat werd gezocht. Wel zo'n hint van "kijk maar op ons blog naar wat er nu staat", maar daar werd ik niet heel veel wijzer van. Het bevatte wat halve reclameteksen en onderwerpen die af en toe met moeite werden omgebogen naar iets wat een link moest leggen met het product van dit bedrijf.

Ik moest het doen met tips als: we willen meer bezoekers naar onze website trekken en het moet vooral ter promotie en ondersteuning van ons product zijn. Belangrijk daarbij waren ook de (uiteenlopende) begrippen waaronder de tekst kon worden gevonden in de zoekmachine. En dus de bestaande voorbeelden op het blog.

Nou, goed. Ik bekeek de voorbeelden. Ik tike, ik sloeg op en ik verstuurde. Het duurde langer dan beloofd voor er een reactie kwam, maar uiteindelijk was het antwoord dan toch nee. Mijn tekstje voldeed niet aan de wensen. Prima. Geen probleem. Over en uit. Als het maar daarbij was gebleven.

Helaas. De meneer-van-de-mail vond het nodig bij wijze van motivatie, feedback of advies (doorhalen wat niet van toepassing is) nog even te zeggen dat dit onderwerp misschien wat lastig voor me was. Nou kan ik dus gaan vitten en zeggen dat het aan een gebrekkige briefing lag (en in versie een van deze tekst deed ik dat ook), maar waar het om gaat is dit: het is wel behoorlijk kleinerend om zoiets toe te voegen. (Want oké, de tekst voldeed niet aan jullie wensen, maar hoe goed waren die gecommuniceerd?)

Nee, wat mij betreft kun je bij een afwijzing beter concrete, objectieve feedback geven (dit is wat we zoeken en daar voldeed het voorbeeld niet aan) dan een mening. Maar dat is mijn idee.

Afbeelding: een variant op de Keep Calm and... posters

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.