Friday 15 April 2016

Een beetje omblokkeren voor honderd miljoen

De nieuwste Blokker, Amsterdam
Foto: Blokker Holding
V&D is nog bezig de laatste restanten uit het magazijn met steeds hoger oplopende korting te slijten, en ondertussen zet Blokker weer een aantal mensen op straat wegens een 'reorganisatie'. Ik geloof dat ik, ondanks een aantal jaren achter de retailschermen gekeken te hebben voor Digitailing, nog steeds niet zo goed begrijp waarom een verlieslijdende winkelketen het ineens weer beter doet als je er een nieuw logo op plakt en dezelfde inventaris anders neerzet of de kassa verplaatst. Is uitbreiden of veranderen of verbeteren van het assortiment dan niet handiger dan een beetje omblokkeren, net als het kundiger maken van je personeel, in plaats van er weer een paar op straat te zetten?

Bij ons in het winkelcentrum heeft Blokker een metamorfose ondergaan. Ze hebben hun oude pand van twee verdiepingen, met handige lift, verlaten en zijn in een kleinere ruimte verder gegaan met een heel nieuwe indeling die open moet lijken, maar die veel killer overkomt. Overzichtelijker (mits je weet waar je moet zoeken), maar ook met de indruk dat het aanbod kleiner is dan voorheen. Waarom ze nog een top 5 of top 10 aan speelgoed hebben is me echt een raadsel, want holdinggenoot Bart Smit of Intertoys zit altijd in de buurt, met een breder aanbod (en dezelfde prijzen). Het is een winkel geworden waar je even vlug in duikt als je weet wat je moet hebben, niet om leuk te winkelen of te kijken wat er zoal is. Want er zit weinig verrassends bij.

In het nieuwsbericht over de recentste reorganisatieplannen van de retailer wordt gerept over 'een modernere uitstraling', 'een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed', 'verder wordt de webshop vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels' [sic / Bron: Nu.nl]. Niet omdenken, maar omblokkeren, dus. Voor honderd miljoen.

Is online kunnen bestellen echt zo belangrijk als je een zwabber nodig hebt? Als je een servies zoekt, of een wasrek moet hebben? Ik zou het handiger vinden als ik een verkoper van een winkel met schoonmaakmiddelen kan vragen welk middel het best werkt bij probleem zus-en-zo zonder op het standaardrek met dure HG-producten gewezen te worden onder het motto 'als we het hebben, staat het daartussen', of dat als ik zoek naar stoffen opbergdozen dat die er ook zijn. Van een goede kwaliteit. Niet dat het handvat er na twee weken al af gescheurd is of de hoekjes zijn versleten. De uitstraling van de modernere Blokker op de foto geeft hoop, maar de vraag is welk prijskaartje dan weer aan de producten wordt gehangen. Want die investering moet er ook weer uit.

Consumenten gaan dan ook vaker naar Euroland, Op = Op (zo heet de winkel echt), Cows & Colors (die snap ik ook niet) Action of Big Bazar (van Blokker Holding). De prijzen zijn relatief laag (maar blijf vooral goed opletten), zonder dat je per se rommel in huis haalt. Ja, er hangen plastic balpennen die al lekken als je ernaar kijkt, maar er zijn ook setjes van Bic. Ja, er ligt speelgoed dat na een middagje spelen helemaal uit elkaar gevallen zou kunnen zijn, maar er ligt ook genoeg oude voorraad van A-winkels die is opgekocht en voor een spotprijsje mee te nemen is. 

En die winkels hebben vaak van alles wel wat in huis: kleding, speelgoed, kantoorartikelen, huishoudelijke spullen en zelfs dingen voor de auto, voor het klussen in huis of nieuwe plantenbakken voor op balkon. Dat maakt het wel weer aantrekkelijker om toch nog even verder rond te kijken als je er toch bent. Je komt bijna altijd met meer naar buiten dan je van plan was.

Het beeld in het winkelcentrum wordt er met die discount-allesaanbieders alleen maar rommeliger op. Bovendien is het personeel daar vaak voornamelijk van het slag vakkenvuller of kassamedewerker. Een gerichtere vraag dan 'waar vind ik...' hoef je niet te stellen. Het lijkt mij dat je als vernieuwend bedrijf pas echt grote stappen kunt zetten naar klantenwerving door te letten op service, op aanbod, op kwaliteit. Ik kan me niet voorstellen dat de consument ineens weer enthousiast wordt voor jouw winkel omdat er een heel nieuw lettertype op de etalage prijkt.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.