Sunday 26 May 2013

Het leek zo lekker: chocolade-eierkoek

Image: Creative Difference
Ken je dat, met een knorrende maag een supermarkt in duiken op zoek naar 'iets lekkers'? Heeeeel erg fout. Je komt naar buiten met een winkelmandje vol snoep, troep en andere rommel (en je eet het vaak nog allemaal binnen een paar dagen op ook.) Zo ook de chocolade-eierkoek.

Het leek een goed idee: ik hou van chocolade en ik vind eierkoeken lekker, dus de combinatie van die twee... het had zomaar gekund. Maar geloof me, die combinatie is een flinke tegenvaller. Of het nou de verkeerde chocolade is die er als een knapperige bodem tegenaan geplakt wordt, of dat het geheel niet meer voldoet aan het idee van een eierkoek maar eerder doet denken aan een zacht geworden en opgeblazen Scholiertje, ik weet het niet. Maar het viel tegen. En er liggen er nog zes. (De tweede zit half aan de slaapzak van mijn zoontje gesmeerd en de rest heeft hij opgegeten. Hij is minder kieskeurig.)

Ik betrap me er wel vaker op dat ik iets koop dat er lekker uitziet. Of dat ik toch echt kijk naar de afbeelding op een verpakking van bijvoorbeeld een kant-en-klaarmaaltijd of wokgroente. Alsof het ook echt zo op mijn bord eindigt.

En ik weet wel beter. De wokgroenten zijn altijd slapper en donkerder dan op de foto, de visfilet-met-knapperig laagje laat al z'n sappen vloeien en komt als een prutje met smurrie en liefst een aangebrand bovenlaagje weer uit de oven tevoorschijn en de kant-en-klaarmaaltijden zijn bij voorbaat al gedoemd om er echt niet beter uit te zien dan je door het plastic al ziet. En toch zie je de foto van dat dampende bord spaghetti bolognese met onnatuurlijk rode tomatensaus en dat ene decoratieve takje felgroene verse peterselie, en je besluit dat het hoopvoller is dan de doorzichtige bak opeengepropte macaroni met saus die ernaast staat.

Misleidend, die verpakkingen. En ook al weet je dat, je trapt er toch in. De Iglo-doosjes met felgekleurde frisse groente zien er toch beter uit dan die doorzichtige zak met alleen "Italiaanse wokgroenten" erop waar je het ijs aan de broccoliroosjes ziet kleven. Dat is ook een van de redenen dat die laatste zak toch echt goedkoper is - de verpakking heeft geen aparte vormgeefafdeling nodig.

Nou ja, wie weet onthoud ik het dit keer wel: NOOIT meer chocolade-eierkoeken kopen dus. En dat geldt ook voor bosvruchten-yoghurtijs (dat smaakt naar schoonmaakmiddel), de dieet-light-extra mager-goed voor de cholesterol-wakker worden-extra calcium halvarine (die korrelig is en vies smaakt), de goedkoopste chocovlokken (heeft nog nooit chocolade van dichtbij gezien), eigen merk garnalensalade (smaakt naar het rubber van ballonnen, althans ik denk dat ze zo ongeveer smaken) en die grote zak feestspekjes waar toch echt suiker omheen zit, ook al zie je dat niet.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.