Thursday 12 December 2013

'Je kunt altijd nog een beetje verbouwen'

Steeds vaker lees ik de berichten over de verwachtingen van de woningmarkt. 'Starters steeds positiever...' Ik heb dergelijke meldingen nooit zo goed begrepen. Die hele woningmarkt is natuurlijk bepalend voor vraag en aanbod en gemiddelde vraag- en koopprijzen en dergelijke. Maar je wilt toch gewoon een huis waar je je fijn voelt en waar je zo lang mogelijk kunt blijven zitten met je gezinnetje? Vanaf dat moment doet die woningmarkt er dan toch niet meer toe?

Een bericht als: 'Starter spaart meer geld voor eigen woning...' daar kan ik wel inkomen. Het is al lastig genoeg om een hypotheek te krijgen, laat staan voor dat eigenlijk net te grote droomhuis waar je de rest van je leven in kunt blijven zitten. Als je dan een deel eigen geld hebt, red je het misschien net.

Wij zitten nu ook in dat traject. We hebben eindelijk een 'stekkie' gevonden dat genoeg ruimte en mogelijkheden biedt (op voorwaarde dat ik nog eens heel kritisch mijn bezittingen bekijk en een account aanmaak op Marktplaats, geloof ik), ook op het vlak van een beetje verbouwen. Al komt daar algauw meer bij kijken dan je verwacht.

Ik kan me toch echt herinneren dat de makelaar (de verkopende partij) zei: 'Nee, een vergunning heb je niet nodig als je de huiskamer naar achteren toe uitbouwt.' Ondertussen heeft een aannemer voorgesteld dat opzij uitbouwen verstandiger is als je nog iets van je tuin zou willen behouden, voor die paar weekjes in september. Netjes opzoeken via een vergunningwijzer - voor zover we die begrijpen - wijst uit dat we hiervoor wel een vergunning moeten aanvragen, maar voor uitbouwen naar achteren hoogstwaarschijnlijk toch ook wel. Een leuke verrassing als je meteen na ontvangst van de sleutel had willen beginnen, want nu moet je dus eerst bepalen wat je wilt bouwen, tekeningen laten maken, alles indienen bij de gemeente en dan minimaal acht weken wachten op antwoord in de vorm van (hopelijk) een vergunning. Past dat even niet in de strakke planning die ik in gedachten had, zeg.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.