Monday 8 July 2013

How Not To Do Things: wie doet mijn huiswerk en wat kost dat?

Image: BrainlessTales.com
Ik heb me ooit eens ingeschreven bij een website met klussen voor freelancers. Je weet wel, zo'n "ik heb een klus, dus bied maar raak"-website waarbij sommige opdrachtgevers (nou ja, de meeste) het liefst voor een stuiver op de eerste rang willen zitten en echt gewoon afwachten tot er een freelancer zo gek is om tegen een ongehoord laag tarief de klus te willen doen.

Maar, waar het mij vandaag om gaat is niet eens welke kwaliteit je dan als opdrachtgever mag verwachten of waar je als freelancer in godsnaam aan begint (of wat je andere freelancers aandoet door ver onder een reëel bedrag te bieden)...

Nee, vandaag gaat het over de opdrachten die ik voorbij zie komen. In soms belachelijk slecht Nederlands wordt er gevraagd om een eindredacteur of corrector, bijvoorbeeld. Terecht, denk je dan. Soms staat er een zinnetje Engels bij dat rechtstreeks uit Google Translate of Bing is gerold. Maar de laatste dagen zijn me twee andere opdrachten opgevallen. Opdrachten waarbij ik een addertje onder het gras vermoed.

Oproep 1. Gezocht: iemand die een samenvatting wil maken "met zo min mogelijk moeilijke woorden". Het gaat om zes teksten, waarvan vier in het Engels, die uiteraard allemaal in het Nederlands samengevat moeten worden op ongeveer een tot anderhalf A4-tje. Naast een tarief zou de opdrachtgever ook graag "de verwachtte levertijd" weten. 

Na een dag zijn er al 24 reacties geplaatst. En dat op een opdracht die in mijn oren klinkt als: wil jij mijn huiswerk voor me doen? Ah, toe? Dan geef ik je geld, ja?

Oproep 2: Gezocht: iemand die een Engels e-book van nog geen 30 pagina's wil vertalen en dan wel "in eigen woorden, dus geen moeilijke woorden of lastige termen". 

Dat klinkt op zich zo vreemd nog niet, maar gek genoeg heb ik hierbij het idee dat iemand een Engelse uitgave zelf wil gebruiken voor - waarschijnlijk - commerciële doeleinden. En dat de tekst daarom zo veel mogelijk in eigen woorden geschreven moet zijn, want dan lijkt het niet meer op het origineel.

Misschien ben ik wel cynisch. Misschien zoek ik er te veel achter. Ik weet wel dat ik op een dergelijke opdracht zelf niet ga reageren. Al doen genoeg anderen dat wel.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.