Thursday 30 July 2015

Dit is de shortlist, en jij staat er niet op!

Dat ellendige moment waarop ein-de-lijk de uitgekozen verhalen van een wedstrijd bekendgemaakt worden. Het nog net iets ellendigere moment waarop je ziet dat jij er niet tussen staat. Waarna je ook ineens bedenkt dat ze acht verhalen zouden selecteren, en het er vier zijn. Was de rest dan, ondanks de vriendelijke disclaimer dat alle inzendingen uiteraard een genot waren om te lezen, gewoon zo slecht?

Over ellendige momenten gesproken. Die twee van hierboven zijn eigenlijk nog helemaal niets vergeleken bij de onwetendheid die daarna volgt. Want dat je niet zou winnen had je jezelf ook allang ingeprent, al vanaf het eerste hoofdstuk, en al helemaal vanaf het moment dat je op 'verzenden' drukt.

Maar wat ik me van een vorige wedstrijd kan herinneren is dat je verhaal dus afvalt zonder dat je er nog maar iets over hoort. Was het... slecht? Te kort? Te lang? Was de stijl anders dan ze voor ogen hadden? Sloot het onderwerp niet helemaal aan bij wat ze wilden lezen? Hebben ze wel meer gelezen dan de synopsis en een alinea?

Je weet het niet. En dat moment is ellendiger (en langduriger) dan die andere twee samen. Echt waar. Want als het slecht is... dan heb je juist iets aan feedback om het beter te maken. En als het helemaal niet slecht is, maar gewoon niet helemaal het soort verhaal dat ze wilden lezen, dan is dat net zo fijn om te weten.

Ik heb het eerder gehad, met een wedstrijd voor zomerverhalen. Ik zat ook daar niet bij de genomineerden, maar uit alleen de titels van die verhalen bleek al dat mijn stuk een heel andere kant op ging, en gewoon niet aansloot bij het happy-go-lucky genre dat ze blijkbaar wilden zien. Hun keuze zei dan ook niets over kwaliteit.

Gelukkig is de jury van deze wedstrijd wél bereid aan diegenen die dat willen een korte feedback te geven via mail. Tof! Ja, goed, nou is het weer zenuwachtig afwachten op het Oordeel en schrikken bij elke melding dat er nieuwe mail is, maar het is in elk geval iets. Ben benieuwd. Ben heeeeel erg benieuwd...

Lees meer op mijn schrijfblog Pssst... ik ben aan het schrijven.


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.